V predmetni zadevi je z izpodbijanim pravnomočnim sklepom Okrajno sodišče v Ljubljani zavrglo pritožnikov predlog za nadomestitev kazni treh mesecev zapora s hišnim zaporom kot prepoznega. Vrhovno sodišče pa je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki so jo zoper to odločitev sodišča vložili pritožnikovi zagovorniki.

Preberite več: Ustavno sodišče RS: 15-dnevni rok za vložitev predloga o nadomestitvi kazni zapora s hišnim...

Vrhovno sodišče RS je v revizijskem postopku opr. št. VIII Ips 23/2020 tehtalo okoliščine v postopku izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavki, zaposleni v dejavnosti gostinstva.

Preberite več: IZ SODNE PRAKSE: Izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi nedostojnega obnašanja delavca

Dne 31. 5. 2020 je začel veljati Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (v nadaljevanju: ZIUOOPE), ki je usmerjen v omilitev in odpravo posledic, ki jih je povzročila epidemija COVID-19. ZIUOOPE tako posega na različna področja, med drugimi posega na področje dela, iz vidika delodajalca pa sta ključna dva ukrepa:

Preberite več: Ključna ukrepa tretjega »protikorona« zakona na področju dela

V posledici epidemije nalezljive bolezni SAR-CoV-2 je še vedno ovirano redno izvajanje sodne oblasti. Sodišča na podlagi Odredbe o posebnih ukrepi zaradi nastanka pogojev iz 1. odstavka 83. a člena ZS in razlogov iz 1. člena Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ, Uradni list RS št. 62/20) od 5. 5. 2020 opravljajo naroke, odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo za nujne ob upoštevanju ukrepov za varovanje zdravja in življenja ljudi ter preprečevanja širjenja virusne okužbe. Med začasnimi ukrepi je bila z ZZUSUDJZ določena tudi prekinitev rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, določenih z zakonom.  Veljavnost začasnih ukrepov je bila z zakonom omejena do 1. julija, če razlogi za prenehanje njihovega izvajanja ne bi nastopili prej.

Preberite več: Sproščanje ukrepov tudi v sodstvu

Delodajalec, ki delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali razloga nesposobnosti in mu ne ponudi nove pogodbe o zaposlitvi, mora v skladu s sedmim odstavkom 91. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/2013 s spremembami, v nadaljevanju: ZDR-1) ob začetku teka odpovednega roka obvestiti Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljevanju: ZRSZ) o odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu.

Preberite več: Obveščanje ZRSZ o delavcih v odpovednem roku