Zakon o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št 21/13 s spremembami, v nadaljevanju: ZDR-1) v 137. členu ureja delavčevo pravico do nadomestila plače za čas odsotnosti. Dne 31. 12. 2023 je v veljavo stopil Zakon o interventnih ukrepih na področju zdravstva, dela in sociale ter z zdravstvom povezanih vsebin (Ur. l. RS, št. 136/2023, v nadaljevanju: ZIUZDS), ki je spremenil tretji in četrti odstavek predmetnega člena.

 

Zadevna odstavka urejata nadomestilo plače za čas odsotnosti delavca zaradi njegove bolezni ali poškodbe, ki nista povezani z delom. Še bolj natančno, omejujeta delodajalčevo breme izplačevanja nadomestila plače delavca iz lastnih sredstev v obravnavanem primeru odsotnosti. 27. člen ZIUZDS je zvišal število delovnih dni, ki jih določa tretji odstavek 137. člena ZDR-1, za katere izplačuje predmetno nadomestilo delodajalec, iz dotedanjih 20 na 30 delovnih dni. Po tem času pa se breme izplačevanja nadomestila prevesi na zdravstveno zavarovanje, kar pomeni, da ga sicer še naprej izplačuje delodajalec, vendar izplačana sredstva nadomestila refundira Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

 

V primeru več posameznih odsotnosti zaradi nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, se prekinitve, ki so daljše od deset delovnih dni, ne upoštevajo. Prekinitve, ki so krajše od deset delovnih dni, se smatrajo kot nadaljevanje istega primera odsotnosti. Če gre za nadaljevanje prejšnjega primera odsotnosti, se delovni dnevi posameznih odsotnosti seštejejo, kar lahko spremeni osebo zavezanca, ki ga bremeni izplačilo nadomestila plače, tj. zdravstveno zavarovanje namesto delodajalca. Opisano ureja četrti odstavek 137. člena ZDR-1, v katerega je drugi odstavek 27. člena ZIUZDS posegel na način, da je ta dosleden s spremenjenim tretjim odstavkom 137. člena ZDR-1, tako da je nadomestil skupno število delovnih dni več zaporednih odsotnosti, med katerimi ni minilo več kot deset delovnih dni, za katere delodajalec izplača nadomestilo plače, iz 20 na 30 delovnih dni.

 

Navedeni spremembi, ki se v skladu s 57. členom ZIUZDS začneta uporabljati za odsotnosti delavcev od 1. januarja 2024 dalje, sta posledici zasledovanja cilja sprejetega ZIUZDS, saj je bil slednji sprejet, zaradi doseganja večje učinkovitosti delovanja zdravstva. Obravnavana odstavka razbremenjujeta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije izplačila nadomestila plače delavca, zaradi nezmožnosti za delo zaradi poškodbe ali bolezni, ki ni povezana z delom, za dodatnih 10 delovnih dni.