Z uveljavitvijo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti (Ur. l. RS št. 50/2023, v nadaljevanju ZEPDSV-A) dne 20. 5. 2023, se je javnosti porajalo več vprašanj. Eno izmed njih, ali se po ZEPDSV-A zahteva vodenje evidence o izrabi delovnega časa tudi za poslovodne osebe, saj je predmetna novela razširil definicijo delavca.

 

Delodajalec mora voditi evidenco o izrabi delovnega časa za vse delavce. V skladu z 2. členom ZEPDSV je delavec ali delavka vsaka fizična oseba, ki je v delovnem razmerju na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi. Kot delavec v smislu predmetnega zakona se upošteva tudi oseba, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravlja delo za delodajalca ali opravlja drugo dejavnost, pod pogojem, da ga opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa delodajalca, in oseba, ki pri delodajalcu opravlja usposabljanja.

 

V primeru poslovodnih oseb, je potrebno prvo razjasniti, na kakšni pravni podlagi poslovodna oseba opravlja delo. Če predstavlja pravno podlago za opravljanje dela pogodba o zaposlitvi, je poslovodna oseba delavec v smisli ZEPDSV. Če je med delodajalcem in poslovodno osebo sklenjena pogodba o opravljanju funkcije, ki je civilna pogodba, je potrebno izhajati iz razširjene definicije delavca po ZEPDSV. Za poslovodno osebo bo potrebno voditi evidenco o izrabi delovnega časa, če bodo v konkretnem primeru izpolnjeni podani opredelilni elementi tj. pod pogojem, da delo opravlja osebno in je vključen v delovni proces delodajalca ali pretežno uporablja sredstva za opravljanje dela, ki so del delovnega procesa.